czwartek, 29 marca 2012

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pomysł: pierś z kurczaka, ale jak ją podać by było inaczej niż zwykle? Wpadł mi do głowy taki oto sposób. 



Składniki: 
filet z kurczaka
ciasto francuskie
Na farsz: 
serek bałkański (lub feta)
suszone pomidory w zalewie 
łyżka śmietany
garść czarnych oliwek
świeża bazylia
czosnek
sól, pieprz

Wszystkie składniki farszu wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na pół i przekroić, lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto francuskie (ja kupuję gotowe, jest w każdym większym sklepie) i na środku ułożyć wzdłuż jedną jedną część kurczaka, na to farsz. Przykryć mięsem. Ciasto ponacinać z każdego boku na grubsze pasy. Zapleść - jak warkocz. Posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 45 minut. 



Do tego dania pasuje świetnie mieszanka sałat plus sos z połówki cytryny, 3 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz. Posypać nasionami słonecznika. 

Smacznego  :)

niedziela, 4 marca 2012

Sałatka z łososiem i sosem cytrynowym

Jest bardzo prosta, lubię w niej ten dominujący, cytrynowy smak.

Składniki
1 opakowanie mieszanki sałat
łosoś wędzony (ok. 100 g)
ok. 10 małych pomidorków (cherry lub daktylowe)
10 - 20 czarnych oliwek
garść pestek słonecznika

sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz

Sałatę wyłożyć do miski, pomidorki pokroić na połówki lub ósemki(wg uznania) i też do miski, na tym ułożyć poszarpane kawałki łososia, posypać pokrojonymi oliwkami i słonecznikiem. Polać sosem. Wymieszać i zjeść :)

Sałatka z tuńczykiem i żółtym serem


Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
20 dkg żółtego sera
5 jajek ugotowanych na twardo
 cebula dymka ze szczypiorem (lub sam szczypior)

sos: majonez, śmietana (lub jogurt), sól, pieprz

Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ułożyć na spodzie miski, polać sosem, wyłożyć tuńczyka, na to żółty ser, polać sosem, posypać gęsto dymką i szczypiorem, wylać resztę sosu.

Smacznego :)