poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Makaron zapiekany z mięsem mielonym

Bardzo kaloryczne i bardzo smaczne danie, przypomina nieco lasagne. 



Składniki: 
makaron - kształt dowolny, ja wykorzystuje kokardki lub małe rurki
0,5 kg mielonego mięsa
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szkl. wody
sól, pieprz
czarne oliwki
starty żółty ser (ok. 20 dkg)

na sos beszamelowy: 
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1,5 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić, podsmażyć, dodać mięso, przyprawić i smażyć około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie zetrzeć ser i pokroić oliwki i przygotować sos beszamelowy. 

Przygotowany sos mięsny wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać beszamelem. Posypać oliwkami i serem. Zapiekać około 20 min. w 170 stopniach. Smacznego :)

niedziela, 22 kwietnia 2012

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. A sezon na grillowanie właśnie się zaczął.

Składniki
6- 8 ziemniaków 
2 zielone ogórki 
2 szklanki rosołu
1 cebula
szczypior
koper
natka pietruszki
3 łyżki octu winnego 
mały kubeczek śmietany 
sól, pieprz, łyżeczka cukru 

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie. Zanim się ugotują kroimy drobno cebulę. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy cebulę, sól, pieprz, ocet i cukier. Wszystko studzimy. Ogórki pokroić w kostkę. Natkę, koperek i szczypior posiekać. Dodać do wystudzonych ziemniaków, doprawić śmietaną.
 
Smacznego :)

sobota, 7 kwietnia 2012

Keks świąteczny

Bardzo smaczny, delikatny keks o rumowym smaku. Doskonały do świątecznej kawy. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki , tam nosi nazwę "Keks angielski". Jak zwykle troszkę w nim zmieniłam i wpisuję tutaj swoją wersję. 


 
Składniki:
100 g rodzynek 
garść suszonych owoców żurawiny
150 ml rumu

210 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
10 posiekanych suszonych moreli
kandyzowana skórka pomarańczy
kandyzowana skórka cytryny 

Dzień wcześniej rodzynki i żurawinę włożyć do miseczki i zalać rumem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później. Zmiksować/ utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać (miksować) do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, do połączenia. Wmieszać posiekane bakalie, namoczone rodzynki i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wyrównać.

Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. 

Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.

Babka kawowo - cytrynowa

Babka niezwykle prosta w wykonaniu i smaczna. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga z wypiekami "Moje wypieki" Tam ta babka nazywa się "marmurkowa z kawą" Wprowadziłam drobne modyfikacje do przepisu i tak też go tutaj zamieszczam. 



Składniki:  
25 dag masła 
5 jajek 
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
3/4 szklanki cukru 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
skórka starta z cytryny 
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Jajka (całe) zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo masło dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do naszej masy, zmiksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.

Babkę można posypać cukrem pudrem albo zrobić lukier cytrynowy (sok z cytryny plus cukier puder). Ja zrobiłam z lukrem. Smacznego :)

Barszcz chrzanowy wielkanocny

Ta zupa skojarzyła mi się z wyglądu z polewką, jaką gotowała moja babcia. Smakuje zupełnie inaczej, wyraźnie chrzanowo - jak w nazwie. A pomysł na nią pochodzi od pani Tereni z pewnej restauracji. Dla mnie świetna odmiana od klasycznego żuru na Wielkanoc. Choć oczywiście żur też jest. 



Przepis na zrobienie barszczu jest bardzo prosty. 

ok. 3 litrów wywaru warzywnego lub mięsnego - wg gustu jak kto lubi
4- 5 łyżek chrzanu
śmietana 30% - duży kubek 

Do wywaru dodajemy chrzan, śmietanę i gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Gotowe :) Można podać z białą kiełbasą i ziemniaczkami podsmażonymi z cebulką. Kaloryczne, ale kto by tam liczył kalorie w święta :)

piątek, 6 kwietnia 2012

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

Jedni mówią na nią klops, inni pieczeń rzymska, a ja po prostu nazywam ją pieczenią wielkanocną z jajkiem. Przejrzałam kilka różnych przepisów nim ją zrobiłam. Ostatecznie zdecydowałam się na taki skład: 

1 kg mielonego mięsa - łopatka
2 jajka surowe
kajzerka namoczona w mleku
czosnek
2 małe cebule 
sól, pieprz, majeranek

5 jajek ugotowanych na twardo

Mielone mięso przyprawić, dodać surowe jajka i kajzerkę, wyrobić ręcznie. Połowę mięsa włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (keksówka ok. 30 cm) Ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 45 minut piekłam pieczeń przykrytą folia aluminiową.

Pieczeń podałam na zimo, z sosem chrzanowym.