środa, 30 maja 2012

Szpinak z awokado i kurczakiem

Eksperyment uważam za udany :) Zastanawiałam się co wyjdzie z połączenia szpinaku, awokado, gałki i kilku innych jeszcze produktów. Powstało pyszne danie, które polecam wszystkim miłośnikom niecodziennych smaków. 

Składniki
ok. 0,5 kg świeżego szpinaku
1/2 dojrzałego awokado
1/2 opakowania serka ricotta
2 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól 
biały i czarny pieprz
oliwa z oliwek

filet z kurczaka
 
Kurczaka pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, odłożyć na później. Szpinak umyć, odciąć łodyżki i wrzucić na patelnię, dodać pokrojony czosnek, sól pieprz i dusić pod przykryciem. Obrane awokado zmiksować, dodać do szpinaku. Dołożyć ricottę i śmietanę, wrzucić wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Doprawić gałką i jeszcze kilka minut gotować. 

Podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka skropioną oliwą z oliwek, octem winnym z odrobiną soli i pieprzu. 

Smacznego :)

sobota, 12 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Chodziło za mną od kilku dni i w końcu przyszło. Sezonowe ciasto z rabarbarem. Do przygotowania wykorzystałam przepis na Ciasto ucierane z owocami i kruszonką z bloga mojewypieki Można go stosować cały rok - wykorzystując dowolne, akurat dostępne owoce.



Składniki na ciasto:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g owoców

Kruszonka
150 g mąki
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki. 

Przygotowanie ciasta: 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.


Ciasto przełożyć do formy Wyłożyć owoce (w moim przypadku rabarbar) rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

piątek, 11 maja 2012

Łosoś zapiekany z brokułami i ziemniakami

Genialna zapieknaka z łososiem, brokułami, porem i ziemniaczkami. Polecam na obiad, kolację i spotkanie z przyjaciółmi. Ilość dla 4- 6 osób. Ten przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl Troszkę w nim zmieniłam i tutaj podaję swoją wersję. Jest bardzo prosty do realizacji, choć wymaga czasu, ale warto! 



Składniki:
70 dkg filetu z łososia
2 szklanki mleka
6-8 niezbyt dużych ziemniaków
2 łyżki masła
1 por (białe i jasno zielone części)
2 łyżki mąki pszennej
1 brokuł
15- 20 czarnych oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz - najlepiej świeżo mielone

2 - 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy z oliwek do posmarowania ziemniaków

Z łososia odciąć skórę, opłukać. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować i wyjąć. Mleko zachować.

Ziemniaki obrać i pokroić na około 1 cm. grubości plasterki. Włożyć do garnka z wodą, posolić i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić na sicie.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 - 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować około 10 minut, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać mleko.

Brokuła podzielić na małe różyczki, oliwki pokroić. Dodać wszystko do sosu, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, zagotować około 3 minut.

Łososia podzielić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć sos, na to ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem, oprószyć solą i pieprzem. Piec bez przykrycia 25 minut w  200 stopniach, aż ziemniaki będą rumiane. 

Proponuje podać z kieliszkiem białego, dobrze schłodzonego wina. Smakuje genialnie :). 



wtorek, 8 maja 2012

Chłodnik litewski

Nadszedł czas chłodnika. Młode buraczki już dumnie prezentują się na targu, nie mogłam się im oprzeć.

Składniki: 
pęczek młodych buraczków z liśćmi
2 zielone ogórki 
pęczek kopru
pęczek szczypiorku
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 1 litr kefiru 
śmietana 12%- małe opakowanie
4 jajka ugotowane na twardo 

Buraczki obrać, pokroić w małą kostkę, podobnie gałązkami i listkami. Zalać niewielką ilością wody, posolić i gotować ok. 10 min.Wystudzić. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Posiekać koper, natkę i szczypior. Czosnek wycisnąć. jajka pokroić w większą kostkę. Dodać wszystko do wystudzonych buraczków. Zalać kefirem i śmietaną. Doprawić. Schłodzić w lodówce i podawać :) Idealny na upalne dni.

czwartek, 3 maja 2012

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy uwielbiam do grillowanego mięsa albo ziemniaków pieczonych w folii czy w mundurkach. Smakuje mi również z chlebem upieczonym na patyku nad ogniskiem. Jest bardzo prosty do zrobienia wystarczy wymieszać majonez, śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i gotowe. Zwykle robi na wyczucie. Sos nie może być zbyt gęsty ani zbyt rzadki.