Eksperyment uważam za udany :) Zastanawiałam się co wyjdzie z połączenia szpinaku, awokado, gałki i kilku innych jeszcze produktów. Powstało pyszne danie, które polecam wszystkim miłośnikom niecodziennych smaków.
Składniki
ok. 0,5 kg świeżego szpinaku
1/2 dojrzałego awokado
1/2 opakowania serka ricotta
2 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
biały i czarny pieprz
oliwa z oliwek
filet z kurczaka
Kurczaka pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, odłożyć na później. Szpinak umyć, odciąć łodyżki i wrzucić na patelnię, dodać pokrojony czosnek, sól pieprz i dusić pod przykryciem. Obrane awokado zmiksować, dodać do szpinaku. Dołożyć ricottę i śmietanę, wrzucić wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Doprawić gałką i jeszcze kilka minut gotować.
Podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka skropioną oliwą z oliwek, octem winnym z odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego :)