Dla tych, którzy mają ochotę pogrillować coś innego niż tylko karkówkę i kiełbaski. Do przygotowania szaszłyków potrzeba nieco czasu, ale warto go poświęcić by zbierać pochwały od znajomych i cieszyć podniebienie nowym smakiem. Do wszystkich szaszłyków potrzebne będą długie wykałaczki i folia aluminiowa.
Szaszłyki z kurczakiem
filety z kurczaka
papryka żółta i czerwona
cukinia
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kurczaka, paprykę i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki: kurczak, papryka żółta, kurczak, cukinia, kurczak, papryka czerwona, kurczak. Posypujemy przyprawami i zawijamy w folię.
Szaszłyki z polędwicą
polędwica
boczek surowy wędzony
małe pieczarki
cebula
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
Polędwicę, boczek i cebulę kroimy na kawałki. Pieczarki myjemy i jeśli jest taka potrzeba obieramy. Nabijamy na patyczki w kolejności: polędwica. pieczarka, boczek, cebula (powtórzyć). Doprawiamy i zawijamy w folię.
Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem
filety z kurczaka
boczek surowy wędzony
cukinia
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Filety, boczek i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy w kolejności: kurczak, cukinia, boczek, cukinia (powtórzyć i zakończyć kurczakiem). Doprawiamy i zawijamy w folię.
Każdorazowo mięso: kurczaka i polędwicę można też przygotować dzień wcześniej i doprawić.