wtorek, 31 lipca 2012

Zrazy wołowe

Składniki: 
1/2 kg wołowiny (najlepiej z ligawki)
3 niezbyt duże kiszone ogórki
cebula 
sól, pieprz, majeranek
mąka 
olej do smażenia

Mięso pokroić na plastry, rozbić, przyprawić.  Ogórki i cebulę pokroić. W każdy kawałek zawinąć ogórka i cebulę. Zawiązać nitką lub spiąć wykałaczką. Zraziki obtoczyć w mące i podsmażyć. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić około 1 h. Można zaprawić sos śmietaną, ale wg mnie jest wystarczająco gęsty.
 

niedziela, 29 lipca 2012

Pomidory z fetą

Miła odmiana od pomidorów z mozarellą. 

Składniki: 
3 pomidory
1 ser typu feta (mój ulubiony kupuję w Lidlu) 
czarne oliwki pokrojone na kawałki - kółeczka
świeża bazylia

sos:
1/2 dużego kubka gęstej śmietany
1/2 kubka jogurtu
czosnek
sól, pieprz 

Ser na godzinę włożyć do zamrażalnika. Pomidory pokroić na plastry, ułożyć na talerzu. Zetrzeć ser. Posypać oliwkami i polać sosem. Udekorować świeżą bazylią.

sobota, 28 lipca 2012

Karkówka z grilla w piwie

Na pewno wielu zdarzyło się upiec karkówkę na grillu, która później wystygła i już niewielu osobom smakowała. Co zrobić, by mięsko było ciepłe przez cały wieczór bez konieczności stania non stop przy grillu? O tym poniżej. Za pomysł dziękuję zaprzyjaźnionym strażakom - ochotnikom.

Składniki:
1 kg karkówki
4 ząbki czosnku
1/2 opakowania ostrej, mielonej papryka
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
oliwa z oliwek lub olej
sól, pieprz
2 piwa

Na początek przygotowujemy zalewę. Wyciśnięty czosnek mieszamy z papryką, oliwą, solą i pieprzem, dodajemy imbir. Karkówkę kroimy na plastry. Każdy moczymy w zalewie i przekładamy do naczynia. Jeśli zostanie nam zalewa dolewamy do mięsa. Zostawiamy na 24h w lodówce.

Tuż przed grillowaniem do garnka wlewamy dwa piwa. Stawiamy na osobnym grillu - tak by piwo się podgrzało. Usmażoną karkówkę wkładamy do garnka z piwem. Idealnie smakuje po ok. 45 minutach. Smacznego :)

czwartek, 26 lipca 2012

Fasola szparagowa z pomidorami

Danie bezmięsne. Szybkie, smaczne i pożywne. Idealne na lekką kolację. 

Składniki: 
30 dkg żółtej fasoli
3 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
4 ząbki czosnku
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz

Fasolę obrać, pokroić i ugotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na patelnię. Czosnek pokroić na plastry, cebulę w piórka i dodać do pomidorów, doprawić i dusić przez ok. 5 -10 minut, aż do rozgotowania pomidorów. Dodać ugotowaną fasolkę i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.  Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem.

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z grillowanym łososiem

Składniki:
20 dkg grillowanego łososia
sałata lodowa (lub mieszanka sałat)
2 ugotowane na twardo jajka
1 pomidor
świeży koperek

sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól pieprz - wymieszać

Sałatę ułożyć na spodzie półmiska, na to pokrojone pomidory i kawałki łososia. Jajko pokroić w ósemki i ułożyć na sałatce. Polać sosem. Posypać posiekanym koperkiem.


poniedziałek, 2 lipca 2012

Szaszłyki z grilla - trzy sposoby

Dla tych, którzy mają ochotę pogrillować coś innego niż tylko karkówkę i kiełbaski. Do przygotowania szaszłyków potrzeba nieco czasu, ale warto go poświęcić by zbierać pochwały od znajomych i cieszyć podniebienie nowym smakiem. Do wszystkich szaszłyków potrzebne będą długie wykałaczki i folia aluminiowa.

Szaszłyki z kurczakiem
filety z kurczaka
papryka żółta i czerwona
cukinia 
sól, pieprz, zioła prowansalskie  

Kurczaka, paprykę i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki: kurczak, papryka żółta, kurczak, cukinia, kurczak, papryka czerwona, kurczak. Posypujemy przyprawami i zawijamy w folię. 

Szaszłyki z polędwicą 
polędwica
boczek surowy wędzony 
małe pieczarki
cebula
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek 

Polędwicę, boczek i cebulę kroimy na kawałki. Pieczarki myjemy i jeśli jest taka potrzeba obieramy. Nabijamy na patyczki w kolejności: polędwica. pieczarka, boczek, cebula (powtórzyć). Doprawiamy i zawijamy w folię. 

Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem 
filety z kurczaka
boczek surowy wędzony
cukinia 
sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Filety, boczek i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy w kolejności: kurczak, cukinia, boczek, cukinia (powtórzyć i zakończyć kurczakiem). Doprawiamy i zawijamy w folię.

Każdorazowo mięso: kurczaka i polędwicę można też przygotować dzień wcześniej i doprawić.