niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałatka wiosenna

Bardzo szybka sałatka wiosenna. W sam raz na śniadanie, albo do grilla. Długi weekend właśnie się zaczyna :)

Składniki:
1 zielony ogórek
250 g pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku 
sól, pieprz
200 - 300 g jogurtu naturalnego

opcjonalnie: mozarella lub feta 

Warzywa pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek. Wszystko włożyć do miski, polać jogurtem, posypać solą i pieprzem. Wymieszać i gotowe. Smacznego :)

czwartek, 18 kwietnia 2013

Sałatka z mozarellą i jajkiem

Zwykłe śniadanie bardzo szybko można urozmaicić prostą sałatką. Wystarczy tylko mieć: 

3 ugotowane na twardo jajka
1/2 zielonego ogórka
10 pomidorków koktajlowych
ser mozarella 
5 łyżek gęstej śmietany 
sól, pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę mieszamy i gotowe. W sam raz do kanapek z szynką.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa - krem marchewkowy z ziemniaczkami

Reszta niedzielnego rosołu może być punktem wyjścia do wielu zup. Tym razem do kremu z marchewki z nutką indyjską i gotowanymi ziemniaczkami. Eksperyment uważam za udany :) Można też przygotować bulion specjalnie do tej zupy.



Składniki:
7 średnich marchewek
1 cebula
świeży imbir - ok. 3 cm. 
2 litry rosołu 
4 ziemniaki 
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 
sól, ostra papryka
młynek z kolorowym pieprzem 

Marchewki obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać na dużej patelni i tam wrzucić pokrojone marchewki i cebulę. Imbir obrać, pokroić w plasterki i dodać do warzyw. Doprawić solą i ostrą papryką.  Dusić na maśle ok. 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. 
Marchew przełożyć do garnka, dolać ok. 1 litr rosołu i zagotować do miękkości marchewki. Ziemniaki włożyć do pozostałego rosołu i zagotować, dodając przyprawę garam masala. Ugotowane wyjąć. Zupę zmiksować na krem, jeśli jest zbyt gęsty dodać część rosołu od gotowania ziemniaków. 

Ziemniaczki wyłożyć do miseczek, zalać zupą, posypać prażonymi pestkami dyni i słonecznika i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 

niedziela, 7 kwietnia 2013

Kurczak w szynce na zielonym pesto

Gotowanie nie musi być staniem przy garach przez cały dzień. Owszem, są takie potrawy, przy których nie da się nie stać, ale jest też całe mnóstwo takich, które można zrobić błyskawicznie. Do nich należy dzisiejsza propozycja, do której inspiracją była strona Kwestia Smaku.


Składniki: 
filet z kurczaka
6- 8 plasterków szynki parmeńskiej lub innej tego typu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

na pesto: 
opakowanie mrożonego zielonego groszku (użyłam Bonduelle - 400 g)
świeża bazylia (około szklanki liści)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła 
1 łyżka soku z cytryny 
sól, pieprz 

Filet z kurczaka pokroić na tyle kawałków ile mamy plastrów szynki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami (soli nie radzę używać zbyt dużo). Zawinąć w szynkę i odłożyć na bok (można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki). 

Groszek zalać wodą i gotować przez około 5 minut. Wyjąć na sitko, odlać wodę. Przełożyć do garnka, dodać bazylię, czosnek, masło, sok z cytryny i doprawić. Zmiksować. Przełożyć pesto do naczynia żaroodpornego, na to położyć wcześniej przygotowanego kurczaka i zapiec pod przykryciem lub folią aluminiową (żeby nie wyschło) przez 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)