niedziela, 4 maja 2014

Sernik z nutellą i malinową polewą

Oglądając film "Julia&Julia" z genialną Maryl Streep w roli doskonałej kucharki Julii Child nie sposób nie myśleć o jedzeniu. Szybka decyzja: deser. Co prawda nie z przepisu słynnej Julii, ale z Moich Wypieków. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Zamiast truskawek są u mnie maliny i w takiej wersji prezentuję Wam deser i gorąco polecam, bo po pierwszym kawałku sięga się po kolejny... 


Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com 

Składniki na czekoladowy spód:
150 g ciastek pełnoziarnistych
1,5 łyżki kakao
40 g masła, roztopionego
Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 szklanka śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier z prawdziwą wanilią
200 g nutelli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut. 
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na górę białą masę waniliową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Składniki na polewę malinową
ok. 300 g mrożonych malin
5 łyżek cukru
sok z limonki
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
woda

Maliny rozmrozić. Wstawić na mały ogień, zasypać cukrem i zagotować. Dodać sok z limonki i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z ok. 2-3 łyżki wody. Jeśli polewa jest za gęsta wystarczy dolać wody. 

Schłodzony sernik polać malinami - przepyszne :) 



piątek, 2 maja 2014

Polędwiczki faszerowane

Polędwiczki najlepiej przygotować wieczorem, a upiec kolejnego dnia. Wtedy smaki przenikną się wzajemnie. 



Do przygotowania tego dania niezbędne będą: 

2 polędwiczki wieprzowe
kilka suszonych pomidorów z zalewy 
czosnek w zalewie z oliwy i ziół 
ser bałkański lub typu feta 
pieprz, oregano, tymianek, bazylia
oliwa z oliwek

Mięso rozciąć na środku  (nie do końca) i rozbić. Posypać ziołami i pieprzem, na to ułożyć pokruszony ser, kilka pomidorów i czosnek, złożyć (zawinąć) i spiąć wykałaczkami, by się nie rozpadło. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Lekko oprószyć na wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec ok. 1h.  Propozycja podania: z warzywami gotowanymi na parze.