Sezon na kurki trwa w najlepsze. W tym roku jest ich wyjątkowo dużo. Smakują jak co roku - wyśmienicie.
Składniki
14 muszli makaronowych
2 piersi z kurczaka
por (biała część)
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sos
10 dkg kurek
1 łyżka masła
duże opakowanie śmietany (400g)
sól, pieprz, tymianek
Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na sitko i polać oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić. Filet pokroić w drobną kostkę, por też i podsmażyć na na niewielkiej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce (grube oczka), wymieszać z kurczakiem. Farszem wypełnić muszle i łożyć w naczyniu żaroodpornym.
Kurki umyć, poddusić na maśle, dodać śmietanę i przyprawy. Zalać muszle i zapiekać wszystko pod przykryciem ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach.