niedziela, 25 stycznia 2015

Awokado na dwa sposoby

Pasta z awokado to szybki pomysł na niedzielne śniadanie. Z grzankami smakuje wybornie. Pasta z pomidorami to inspiracja zaczerpnięta od mojej przyjaciółki Marty, z rzodkiewką - blog Kwestia Smaku. Polecam obie pasty, można łączyć na kanapkach z jajkiem, szynką i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie :) 

Pasta z awokado z pomidorami 
1 miękkie awokado
1 pomidor (bez skórki) 
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Awokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ ze skórki, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę. Dodać do awokado, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

Pasta z awokado z białą rzodkiewką
1 miękkie awokado
kawałek białej rzodkiewki (ok 5-6 cm)
cytryna 
sól, pieprz

Awokado przygotować jak wyżej. Skropić niewielką ilością soku z cytryny. Rzodkiewkę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do awokado. Doprawić solą i pieprzem.