Błyskawiczna zupa, dla tych, którzy nie lubią zbyt długo "stać przy garach", ale lubią dobrze zjeść. Do dzieła :)
Składniki
450 g mrożonych brokułów (lub 1 świeży)
2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kilka kromek chleba (na grzanki)
1 łyżka masła
jogurt śmietankowy (w moim przypadku ze Strzałkowa)
2 jajka ugotowane na twardo
Brokuł przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, pieprz i czosnek pokrojony na plasterki i ugotować do miękkości. W trakcie gotowania zupy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na grzanki. Jajko pokroić drobno.
Zupę zmiksować, przelać do miseczek, dołożyć jajko, grzanki i po łyżce jogurtu. Smacznego :)
niedziela, 22 lutego 2015
czwartek, 12 lutego 2015
Kasza pęczak na winie z grzybami i kurczak w ziołach
Zainspirowana warsztatami z Karolem Okrasą dziś postanowiłam zrobić kaszę pęczak z grzybami. Nie pamiętałam (bo nie zapisałam) składników, których wyśmienity kucharz użył podczas spotkania z młodzieżą w Żychlinie, więc zrobiłam trochę po swojemu. Wyszło ... nieskromnie powiem... pysznie :) pochwalone, zjedzone ze smakiem!
Składniki
1 szklanka kaszy pęczak
2,5 szklanki wody
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina
grzyby (ja użyłam mrożonych podgrzybków, mniej więcej garść)
natka pietruszki
tymianek
sól, pieprz
olej do smażenia
filet z kurczaka
sól, pieprz, zioła dalmatyńskie (mieszanka, w skład której wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek, szałwia)
olej do smażenia
Zaczniemy od kaszy :)
Zagotować wodę, posolić i wsypać kaszę. Na wolnym ogniu gotować ok. 20 minut. W tym czasie drobno posiekać cebulę, czosnek i grzyby. Podsmażyć na oleju. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przełożyć ją na patelnię do cebuli itp. Wymieszać. Dodać wino, dusić tak długo, aż wino wyparuje. Dodać tymianek, natkę pietruszki i masło. Przykryć i na wolnym ogniu podsmażać delikatnie.
Filet z kurczaka posypać ziołami, solą i pieprzem. Można to zrobić przed rozpoczęciem "zabawy" z kaszą i odłożyć. Na patelni rozgrzać dobrze olej. Położyć kurczaka i pod przykryciem smażyć ok. 10 - 15 minut. Przewracając kilka razy, tak by z zewnątrz był rumiany i lekko podsmażony, a w środku soczysty i miękki.
Podawać: kaszę wyłożyć na środek talerza, na niej ułożyć pokrojony na plastry filet z kurczaka.
Smacznego :):)
czwartek, 5 lutego 2015
Rolada z ciasta francuskiego
Prosta szybka, w sam raz dla niespodziewanych gości albo na błyskawiczny obiad. Składniki zwykle mam w domu, więc od pomysłu do realizacji droga nie była zbyt długa. Do dzieła i niech Wam smakuje :)
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże, zwijane)
filet z kurczaka
ser typu feta
kilka suszonych pomidorów w oliwie
kapary
czarne oliwki
pieprz, zioła: bazylia, oregano, tymianek
Ciasto rozwinąć. Na jednym brzegu (dłuższym) położyć pokrojony w cienkie plastry filet kurczaka, na to zioła, pieprz, pokruszony ser feta, suszone pomidory, oliwki i kapary. Zawinąć ciasto. Pokroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20-30 min. z termoobiegiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)