piątek, 31 lipca 2015

Frykadelki

Małe kotleciki, smażone w głębokim tłuszczu - po prostu pyszne i już :)







Składniki (na okolo 20 - 25 sztuk)
50 dkg mielonego mięsa (łopatka)
25 dkg mielonej wołowiny
2 jajka
3 łyżki tartej bułki
5 łyżek mleka
ostra papryka
majeranek
czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz
przyprawa do dziczyzny  (deluxe z Lidla)

olej do smażenia
1 łyżka mąki

Mięso przyprawić ziołami najlepiej dzień wcześniej. Dodać jajka, tartą bułkę, mleko. Porządnie wymieszać. Robić małe kulki z mięsa, lekko spłaszczyć, otoczyć w mące i smażyć kilka minut przewracając co jakiś czas, aż będą rumiane. Smacznego :)

PS. Na zdjęciu propozycja podania z zapiekanymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami :)

Warzywa zapiekane

Sezon na warzywa z ogródka w pełni. Najlepsze właśnie o tej porze roku. Jako dodatek do mięsa - doskonałe: cukinia, papryka i pomidory. Kolorowo i smacznie na talerzu :)





1 żółta cukinia
1 duży pomidor malinowy 
1 papryka czerwona 
bazylia, oregano, tymianek 
oliwa z oliwek

Warzywa umyś, pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazdo z nasionami. Cukinię i pomidora pokroić na grube (ok 1 cm) plastry, paprykę na szerokie paski. Ułożyć naprzemiennie. Polac oliwą z oliwe, posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, na 20 minut. 


piątek, 24 lipca 2015

Aromatyczna sałatka z kalafiora

To świetna sałatka na upały. Jestem też pewna, że będzie smakowała odczas innych pór roku. Teraz jest wyjątkowa, a to za sprawą świeżych aromatycznych warzyw. Do dzieła :) 


Składniki
1 kalafior 
0,5 kg ogórków (gruntowych)
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
jogurt 400 ml

Kalafior oczyścić z liści, porządnie wypłukać i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie.Wyjąć lekko twardy. Ogórki umyś, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wystudzony kalafior pokroić. Koperek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), sól, pieprz, jogurt. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego :)