sobota, 26 marca 2016

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Banalnie proste i pyszne danie :) Polecam miłośnikom naleśników i szpinaku!

NALEŚNIKI
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy i odstawiamy na kilka minut. Smażymy cienkie naleśniki. Wychodzi około 10 sztuk.

FARSZ
30 dkg szpinaku (może być mrożony)
20 sera typu Parmezan
czosnek
1 jajko
sól, pieprz
dodatkowo można dodać serek ricotta

Szpinak podsmażyć z czosnkiem, solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać starty ser i jajko, dokładnie wymieszać. Ułożyć na wcześniej usmażonych naleśnikach i zwinąć (sposób dodowlny, u mnie trójkąty). Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.

SOS POMIDOROWY
Najlepszy z własnych pomidorów zamkniętych w słoiczku, może być też ze świeżych albo z pomidorów z puszki. Doprawiamy wg uznania. U mnie suszona bazylia, oregano i tymianek, sól, pieprz.

Sosem zalewamy naleśniki. Położyłam na wierzchu mozarellę, czarne oliwki i pomidorki koktajlowe) i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Temp. 180 stopni. Smacznego :)