piątek, 19 sierpnia 2016

Placuszki z cukinią, ryżem i kurczakiem

Sezon na cukinię w pełni. To jedno z moich ulubionych warzyw. Polecam gorąco pod każdą postacią. Tym razem jako dodatek do placuszków.



Składniki
200 g ryżu
1 marchewka
1,5 szklanki bulionu
Cukinia, ok. 250 g
filet z kurczaka (podwójny)
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
czosnek niedźwiedzi
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól, pieprz
bułka tarta
olej kokosowy do smażenia

Ryż ugotować w bulionie (musi wchłonąć cały płyn), w połowie gotowania dodać startą marchewkę. Później odstawić do wystudzenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, troszkę posolić i odstawić na kilka minut. Jak puści wodę, odcisnąć. Dodać pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, ugotowany ryż, jajka, mąkę, doprawić czosnkiem, przyprawami. Formować nieduże kotleciki, otoczyć w bułce i smażyć, aż będą rumiane. Smacznego :)

Propozycja podania: ugotowana zielona fasolka, podsmażona z cebulką i posypana koperkiem.