środa, 21 września 2016

Pasta z tuńczyka

Pasta to idealny i błyskawiczny sposób na zrobienie szybkiej kanapki. Polecam do pasty tuńczyka.

Składniki
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
8 suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki oleju z pomidorów
pieprz, sól

szczypiorek do posypania

Wszystkie składniki włożyć do pojemnika i zblendować. Doprawić do smaku olejem, solą i pieprzem. Na kanapkach posypać szczypiorkiem. Smacznego :)


wtorek, 20 września 2016

Śledzie w sosie musztardowym z curry

Kolejna śledziowa propozycja na blogu. Polecam zrobić dzień przed podaniem. Smaki muszą się "przegryźć".

Składniki
3 śledzie w occie (filety)
1 mała czerwona cebula
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka curry
1 jogurt śmietankowy (200 g)

Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paski. Cebulę pokroić w cieniutkie krążki. Musztardy i curry  wymieszać dokładnie z jogurtem. Śledzie i cebulę przełożyć do miski. Zalać sosem. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Śledzie z rodzynkami

Inspiracją do stworzenia tego przepisu były "Śledzie po słowińsku" przywiezione z Ustki. Nigdzie przepisu na takie znaleźć nie mogłam, więc spróbowałam zrobić sama - tak jak czułam. Nam smakuje bardzo!

Składniki:
3 śledzie w occie (filety)
3 cebule
garść rodzynek
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki pieprz cayenne
1 mała łyżeczka cukru
3/4 szklanki oleju (jeśli będzie za mało - dolać)
pieprz

Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paski, odłożyć. Na patelni rozgrzać 1/3 oleju, cebulę pokroić w krążki i zeszklić. Dodać rodzynki i przyprawy. Dusić kilka minut. Śledzie przełożyć do miski, dodać zalewę i pozostały olej. Dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika lub zamykanego pudełka i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po ok 24 h. Smacznego :)