wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb orkiszowy z ziarnami

Moja przygoda z tym chlebem zaczęła się ładnych kilka lat temu, trwała długo później była przerwa, a teraz z radością wróciłam do przepisu, który zmodyfikowałam na własne potrzeby np. zastępując mąkę pszenną orkiszową. Jego sekret polega na tym, że trzeba mieć zaczyn, najlepiej go od kogoś dostać. Jeśli nie macie zaczynu możecie zrobić chleb na zakwasie, albo spróbować upiec na drożdżach, a później odkładać kilka łyżek. To chleb ciężki, dość zbity i wilgotny.
Smacznego :)



Składniki
0,5 kg mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
siemię lniane, pestki słonecznika - razem 1 szklanka
1,5 łyżeczki soli

1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki letniej wody
zaczyn

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i zaczyn. Wyrobić chleb. Odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie ponownie wszystko wymieszać, odłożyć 2 łyżki do słoika (zaczyn), resztę przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki. Odstawić na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Piec 1h i 15 minut w 180 stopniach.

Płatki, siemię i słonecznik można dowolnie zastąpić suszonymi owocami, orzechami albo kminkiem - co kto lubi :)


sobota, 21 stycznia 2017

Kuleczki kokosowe

Na przepis natrafiłam zaglądając tutaj. Spróbowałam i kuleczki wyszły pyszne, o ile ktoś lubi gorzką czekoladę :)



Składniki 

Wiórki kokosowe - 3 szklanki
Banany - 4 sztuki
Gorzka czekolada

Opcjonalnie: olej kokosowy - dwie łyżki

Banany i wiórki zmiksować na gładką masę, czekoladę posiekać drobno, dodać do powstałej wcześniej masy. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady użyjcie mlecznej, albo dodajcie kilka łyżeczek cukru do tej masy. Smacznego :)

Domowy krem czekoladowy z daktyli

Domowy krem czekoladowy jest o niebo zdrowszy o tych kupnych i smaczniejszy, a przede wszystkim pozbawiony sztucznych, chemicznych dodatków. Polecam gorąco w tej wersji!




Składniki

1 awokado
1 banan
15 suszonych daktyli
garść orzechów nerkowca
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao

Daktyle namoczyć w wodzie na ok 15-20 minut. Orzechy zmiksować na drobno. Odcedzić daktyle z wody. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Jeśli wyda się Wam za mało słodkie można dodać np. ksylitolu. Smacznego :)