Polędwiczki najlepiej przygotować wieczorem, a upiec kolejnego dnia. Wtedy smaki przenikną się wzajemnie.
Do przygotowania tego dania niezbędne będą:
2 polędwiczki wieprzowe
kilka suszonych pomidorów z zalewy
czosnek w zalewie z oliwy i ziół
ser bałkański lub typu feta
pieprz, oregano, tymianek, bazylia
oliwa z oliwek
Mięso rozciąć na środku (nie do końca) i rozbić. Posypać ziołami i pieprzem, na to ułożyć pokruszony ser, kilka pomidorów i czosnek, złożyć (zawinąć) i spiąć wykałaczkami, by się nie rozpadło. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Lekko oprószyć na wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec ok. 1h. Propozycja podania: z warzywami gotowanymi na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz