piątek, 2 maja 2014

Polędwiczki faszerowane

Polędwiczki najlepiej przygotować wieczorem, a upiec kolejnego dnia. Wtedy smaki przenikną się wzajemnie. 



Do przygotowania tego dania niezbędne będą: 

2 polędwiczki wieprzowe
kilka suszonych pomidorów z zalewy 
czosnek w zalewie z oliwy i ziół 
ser bałkański lub typu feta 
pieprz, oregano, tymianek, bazylia
oliwa z oliwek

Mięso rozciąć na środku  (nie do końca) i rozbić. Posypać ziołami i pieprzem, na to ułożyć pokruszony ser, kilka pomidorów i czosnek, złożyć (zawinąć) i spiąć wykałaczkami, by się nie rozpadło. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Lekko oprószyć na wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec ok. 1h.  Propozycja podania: z warzywami gotowanymi na parze. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz