wtorek, 20 września 2016

Śledzie z rodzynkami

Inspiracją do stworzenia tego przepisu były "Śledzie po słowińsku" przywiezione z Ustki. Nigdzie przepisu na takie znaleźć nie mogłam, więc spróbowałam zrobić sama - tak jak czułam. Nam smakuje bardzo!

Składniki:
3 śledzie w occie (filety)
3 cebule
garść rodzynek
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki pieprz cayenne
1 mała łyżeczka cukru
3/4 szklanki oleju (jeśli będzie za mało - dolać)
pieprz

Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paski, odłożyć. Na patelni rozgrzać 1/3 oleju, cebulę pokroić w krążki i zeszklić. Dodać rodzynki i przyprawy. Dusić kilka minut. Śledzie przełożyć do miski, dodać zalewę i pozostały olej. Dobrze wymieszać. Przełożyć do słoika lub zamykanego pudełka i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po ok 24 h. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz