czwartek, 25 sierpnia 2011

Przecier pomidorowy

Jak co roku mój dom wypełnił zapach pomidorów. Wszystko za sprawą przecieru pomidorowego, który robię, od kilku lat, bo w naszym domu króluje zupa pomidorowa i spaghetti bolognese :) A jak to się robi? Sprawa jest całkiem prosta. 

Składniki: 
5 kg pomidorów gruntowych 
sól do przetworów (najlepiej niejodowana)
słoiki 

Pomidory dobrze umyć, pokroić na cztery części i wrzucić do wysokiego garnka. Mniej więcej po 1/3 przesypać solą (ilość: "na oko"). Przykryć garnek, potrząsnąć i odstawić na około pół godziny, żeby puściły wodę. Później wstawić na płytkę i gotować, bez przykrycia, by jak najwięcej wody odparowało. Przetrzeć rozgotowane pomidory i przegotować przecier wg uznania - im dłużej gotujemy tym bardziej gęsty przecier otrzymujemy. Przelać gotowy, gorący przecier do słoiczków. U mnie wychodzi w zależności od "wygotowania" od 8 - 12 słoiczków. Nie trzeba gotować słoików, wystarczy odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz