środa, 31 sierpnia 2011

Makaron z boczkiem i sosem pomidorowym ze śmietanową chmurką



Miałam dziś ogromną ochotę na "coś z makaronem i boczkiem". Wyszło takie oto szybkie i smaczne danie.




Składniki:
1/2 opakowania makaronu typu muszelki
25 - 30 dkg wędzonego boczku
cukinia
przecier pomidorowy
garść czarnych oliwek
2 łyżki śmietany 18% (moja ulubiona to Piątnica)
natka pietruszki
zioła prowansalskie, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia


Jak zrobić?
boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek, w trakcie dodać pokrojone oliwki oraz cukinię i przecier pomidorowy. Ja akurat miałam w słoiczku zrobioną cukinię w pomidorach i dodałam ten właśnie zestaw.  Jeśli nie macie - nic straconego :) Wystarczy 1 cukinię umyć, pokroić w większą kostkę i dorzucić do smażenia, zalać pomidorkami, dodać zioła prowansalskie i niech się tam dusi pod przykryciem nasze jedzonko. Po ok. 15 - 20 minutach od duszenia sosu trzeba dołożyć 2 łyżki śmietany i doprawić pieprzem do smaku.

W tym czasie gotujemy makaron al dente. Ja dodałam do wody oprócz soli także trochę ziół prowansalskich (powiedzmy ok. pół łyżeczki) i oliwę z oliwek. Po ugotowaniu, makaronu nie przelewamy! Nakładamy na talerze,  polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz