niedziela, 23 października 2011

Dynia na słodko

Jesień. czas kiedy na targu można zobaczyć ogromnie dyniowe bańki. Zobaczyć i kupić :) Dziś zrobiłam dynię w słoiczki, na słodko do mięska. 
Składniki
3 kg dyni
1,5 l wody
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 kg cukru
1 cukier waniliowy

Przygotowanie: dynię obrać, pokroić w kawałki, zalać gorącą wodą z kwaskiem cytrynowym. Odstawić na 12 godzin. Zlać wodę. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wrzucić dynie i zagotować (około 4 minuty). Uważać żeby dynia się nie rozgotowała. Ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Odwrócić słoiki do góry dnem i gotowe :) Świetnie smakuje do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz