wtorek, 1 listopada 2011

Zupa z dyni


Królowania dyni ciąg dalszy. Tym razem zupa. Lubię dwie: tę na słodko i tę na ostro - rozgrzewającą. Dziś będzie przepis na zupę nr dwa.




Składniki:
1 kg dyni obranej, bez miąższu
2 ziemniaki
1 marchewka
około 1 litra wywaru lub po prostu rosół
czosnek
mała cebula
przyprawy: curry, imbir, chili
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie jest bardzo proste: czosnek i cebulkę posiekać, zeszklić na oliwie. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynie, ziemniaki i marchewkę. Podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać rosołem. Przyprawić. Rozgotować warzywa, zmiksować, doprawić do smaku. Wychodzi gęsty, pyszny krem dyniowy. Ja podałam z grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz