wtorek, 15 listopada 2011

Łosoś z pieca z ryżem


Przepis i pomysł dostałam od Marty, ale nie byłabym sobą, gdybym w nim czegoś nie "zamieszała". W związku z tym, że domownikom łosoś smakował bardzo, napiszę moją, zmodyfikowaną wersję.

Składniki: 
płat świeżego łososia (wielkość wg uznania, potrzeb itp)
masło
koperek
sól, pieprz, cytryna

Łososia pokroić na kawałki, skropić cytryną, na to sól pieprz i posiekany (lub poszarpany) koperek. Całość przykryć cieniutkimi płatkami masła. Zawinąć w folię i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia: 25 minut. 

Ja podałam łososia z ryżem polanym sosem czosnkowym. 

Przepis na sos czosnkowy na ciepło: trochę mleka wlać na dno rondelka, dodać 3 łyżki majonezu, sól, pieprz i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dobrze wymieszać, do połączenia składników. Zagotować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sos gotowy. Można polać nim ryż. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz