niedziela, 6 listopada 2011

Tiramisu

Wbrew pozorom przygotowanie Tiramisu jest bardzo proste. W 20 - 30 minut mamy gotowy deser. Wystarczy schłodzić i już można podawać gościom. Ostatnie tak szybko się rozeszło, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

Składniki
serek mascarpone
0,5 l śmietany 30%
3/4 szkl. cukru pudru
1 żółtko*
2 paczki biszkoptów "kocie języczki" firmy SAN (lub inne podłużne)
3/4 szkl. mocnej kawy wystudzonej wcześniej
3/4 szkl. likieru Amaretto
Kakao do posypania

Serek mascarpone ucieramy z połową cukru pudru i żółtkiem (wg uznania). Śmietanę ubi na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru pudru. Wymieszać serek i śmietanę na gładką masę. 

Kawę zmieszać z amaretto, moczyć biszkopty i układać na blaszce. Wyłożyć połowę masy, równo rozsmarować. Na to kładziemy drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie plus amaretto. Później krem. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Podajemy na talerzykach, pokrojone i mocno posypane kakao. 


*Wg uznania, w większości przepisów jest. Ja kiedyś też dodawałam, od jakiegoś czasu tego nie robię. Wychodzi równie smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz