Nie jestem fanką karpia. W Wigilię jadam zupełnie inne ryby, ale w tym roku postanowiliśmy wypróbować przepis na karpia smażonego w zalewie octowej. Musze przyznać, że smakuje bardzo dobrze, więc polecam, a przepis pochodzi z tej strony: http://www.rysch.com
Przepis na 1,5 litrowy słoik wypełniony rybami:
1 kg ryb
Składniki na zalewę octowa:
1 litr wody
150 - 200 ml octu
ziele angielskie
liść laurowy
1 mała cebula pokrojona w plastry
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżeczka maggi
Do pieczenia ryb:
100 g bułki tartej
100 g mąki pszennej
1 jajko
olej
1 litr wody
150 - 200 ml octu
ziele angielskie
liść laurowy
1 mała cebula pokrojona w plastry
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżeczka maggi
Do pieczenia ryb:
100 g bułki tartej
100 g mąki pszennej
1 jajko
olej
Przygotowanie: Świeże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby panierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.
W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć. Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć. Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz