niedziela, 22 stycznia 2012

Zupa meksykańska

Rozgrzewająca, pikantna a jednocześnie zdrowa zupka. W sam raz na zimowy obiad, a nawet kolację. 

Składniki:
3 papryki: zielona, czerwona, żółta
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 nieduże filety z kurczaka
cebula
czosnek - 2 ząbki
puszka pomidorów bez skóry
sól, pieprz, chili
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotować około 3 litrów wywaru (może być rosół po niedzielnym obiedzie). Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie z chili, dodać pokrojoną pierś kurczaka, smażyć ok. 10 minut, w tym czasie pokroić paprykę, odlać wodę z kukurydzy i fasoli i dołożyć na patelnię, podsmażyć kilka minut. Na koniec dodać pokrojone pomidory z puszki. Dusić całość około15 minut. Przełożyć do garnka z wywarem, gotować około 5- 7 minut i gotowe. Zupę nalać do miseczek i posypać natką pietruszki. Można podawać z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz