środa, 18 stycznia 2012

Zupa cebulowa

Po niedzielnym obiedzie zostało trochę rosołu, a zupa cebulowa chodziła za mną od tygodnia. Chodziła i wychodziła. Oto przepis:
około 2 litrów rosołu (lub wywaru)
2-3 cebule
2 łyżki mąki
0,5 szkl. białego wina
ząbek czosnku
sól, pieprz

Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie z oliwek i posypać mąką, podsmażyć, dodać posiekany czosnek. Włożyć do wywaru, podlać winem doprawić i zagotowac ok. 15 minut. 
Zupę można podawać z grzankami lub bagietką, ja najbardziej lubię zapiekaną w piekarniku. A wygląda to tak. Przygotowujemy grzanki na oliwie z oliwek, zupę nalewamy do miseczek żaroodpornych, posykujemy tartym serem (najlepiej parmezan), wrzucamy grzanki i na to jeszcze troszkę serka. Zapiekamy ok. 1- - 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz