czwartek, 12 stycznia 2012

Pasztet

Specjalistą od pasztetu w naszym domu jest moja druga połowa. Przepis, który znajduje się poniżej ulegał już wielu modyfikacjom mięsnym. Zrobienie pasztetu naprawdę nie jest trudne, tylko czasochłonne. Można przygotowania podzielić na dwa dni: pierwszego przygotować mięso i warzywa, kolejnego dokończyć dzieła :). 
Przepis pochodzi z tej strony: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9309 

Składniki:
1 kurczak duży ok. 1,5 kg, 1 kg surowego chudego boczku, 20 dag wątróbki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 4 jaja , sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona - do smaku, 2,5 bułeczki (świeże)

Jak przyrządzić?
Kurczaka poporcjować, ugotować. Mięso oddzielić od kości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć do rosołu po kurczaku. W trakcie gotowania dodać marchew, pietruszkę, cebulę i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Rosołu ma zostać tylko tyle, aby go "wciągnęła" pokrojona bułka, którą dodajemy, jak boczek jest miękki. Po ostudzeniu wszystkie składniki wraz z surową wątróbką mielimy 2-3 razy. Do zmielonego mięsa wbić 4 jaja, dodać sól, pieprz, gałkę mieloną (jeżeli posolicie mięso w trakcie gotowania, to z solą uważać). Wszystko dokładnie wymieszać. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wyłożyć mięso. Piec ok. 1 godziny w 180-200 st. C. Pasztet ma odstawać od blaszki.

Polecam zamiast kurczaka dodać królika :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz