czwartek, 12 stycznia 2012

Świąteczne pierniczki

Uwielbiam pierniczki i zapach, który roztacza się w domu podczas pieczenia. To świetna zabawa przy wykrawaniu i zdobieniu ciasteczek nie tylko dla dzieci. Oto mój ulubiony przepis. Wykorzystuję go od lat, a pochodzi stąd: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5458

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- po 20 dag miodu i cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników


Jak przyrządzić? 
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika) Przestudzone pierniczki lukrujemy.
Pierniczki są dobre od razu, tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz