poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Makaron zapiekany z mięsem mielonym

Bardzo kaloryczne i bardzo smaczne danie, przypomina nieco lasagne. 



Składniki: 
makaron - kształt dowolny, ja wykorzystuje kokardki lub małe rurki
0,5 kg mielonego mięsa
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szkl. wody
sól, pieprz
czarne oliwki
starty żółty ser (ok. 20 dkg)

na sos beszamelowy: 
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1,5 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić, podsmażyć, dodać mięso, przyprawić i smażyć około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie zetrzeć ser i pokroić oliwki i przygotować sos beszamelowy. 

Przygotowany sos mięsny wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać beszamelem. Posypać oliwkami i serem. Zapiekać około 20 min. w 170 stopniach. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz