czwartek, 29 marca 2012

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pomysł: pierś z kurczaka, ale jak ją podać by było inaczej niż zwykle? Wpadł mi do głowy taki oto sposób. 



Składniki: 
filet z kurczaka
ciasto francuskie
Na farsz: 
serek bałkański (lub feta)
suszone pomidory w zalewie 
łyżka śmietany
garść czarnych oliwek
świeża bazylia
czosnek
sól, pieprz

Wszystkie składniki farszu wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na pół i przekroić, lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto francuskie (ja kupuję gotowe, jest w każdym większym sklepie) i na środku ułożyć wzdłuż jedną jedną część kurczaka, na to farsz. Przykryć mięsem. Ciasto ponacinać z każdego boku na grubsze pasy. Zapleść - jak warkocz. Posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 45 minut. 



Do tego dania pasuje świetnie mieszanka sałat plus sos z połówki cytryny, 3 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz. Posypać nasionami słonecznika. 

Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz