Nadszedł czas chłodnika. Młode buraczki już dumnie prezentują się na targu, nie mogłam się im oprzeć.
Składniki:
pęczek młodych buraczków z liśćmi
2 zielone ogórki
pęczek kopru
pęczek szczypiorku
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 1 litr kefiru
śmietana 12%- małe opakowanie
4 jajka ugotowane na twardo
Buraczki obrać, pokroić w małą kostkę, podobnie gałązkami i listkami. Zalać niewielką ilością wody, posolić i gotować ok. 10 min.Wystudzić. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Posiekać koper, natkę i szczypior. Czosnek wycisnąć. jajka pokroić w większą kostkę. Dodać wszystko do wystudzonych buraczków. Zalać kefirem i śmietaną. Doprawić. Schłodzić w lodówce i podawać :) Idealny na upalne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz