piątek, 11 maja 2012

Łosoś zapiekany z brokułami i ziemniakami

Genialna zapieknaka z łososiem, brokułami, porem i ziemniaczkami. Polecam na obiad, kolację i spotkanie z przyjaciółmi. Ilość dla 4- 6 osób. Ten przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl Troszkę w nim zmieniłam i tutaj podaję swoją wersję. Jest bardzo prosty do realizacji, choć wymaga czasu, ale warto! 



Składniki:
70 dkg filetu z łososia
2 szklanki mleka
6-8 niezbyt dużych ziemniaków
2 łyżki masła
1 por (białe i jasno zielone części)
2 łyżki mąki pszennej
1 brokuł
15- 20 czarnych oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz - najlepiej świeżo mielone

2 - 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy z oliwek do posmarowania ziemniaków

Z łososia odciąć skórę, opłukać. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować i wyjąć. Mleko zachować.

Ziemniaki obrać i pokroić na około 1 cm. grubości plasterki. Włożyć do garnka z wodą, posolić i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić na sicie.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 - 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować około 10 minut, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać mleko.

Brokuła podzielić na małe różyczki, oliwki pokroić. Dodać wszystko do sosu, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, zagotować około 3 minut.

Łososia podzielić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć sos, na to ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem, oprószyć solą i pieprzem. Piec bez przykrycia 25 minut w  200 stopniach, aż ziemniaki będą rumiane. 

Proponuje podać z kieliszkiem białego, dobrze schłodzonego wina. Smakuje genialnie :). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz