sobota, 12 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Chodziło za mną od kilku dni i w końcu przyszło. Sezonowe ciasto z rabarbarem. Do przygotowania wykorzystałam przepis na Ciasto ucierane z owocami i kruszonką z bloga mojewypieki Można go stosować cały rok - wykorzystując dowolne, akurat dostępne owoce.



Składniki na ciasto:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g owoców

Kruszonka
150 g mąki
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki. 

Przygotowanie ciasta: 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.


Ciasto przełożyć do formy Wyłożyć owoce (w moim przypadku rabarbar) rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz