Nic na to nie poradzę - uwielbiam makarony pod każdą postacią. Kolejna odsłona makaronowej zapiekanki, tym razem z dominującą nutką cukinii.
Składniki
2 rodzaje makaronu: biały i ciemny (ok. 30 dkg)
1 cukinia
20 dkg surowego, wędzonego boczku
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
10 pieczarek
suszone pomidory w zalewie olejowej
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: świeża bazylia, sól, pieprz, majeranek
Sos: jajko, mleko, starty żółty ser, sól, pieprz
Boczek i cebulę pokroić - wrzucić na patelnię, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Dodawać pokrojone pieczarki, paprykę, pomidory, na końcu pokrojoną w plasterki cukinię i czosnek. Doprawić, dusić ok. 10 minut.Wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Jajko rozmieszać z mlekiem, serem i przyprawami. Zalać zapiekankę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz