poniedziałek, 2 lipca 2012

Szaszłyki z grilla - trzy sposoby

Dla tych, którzy mają ochotę pogrillować coś innego niż tylko karkówkę i kiełbaski. Do przygotowania szaszłyków potrzeba nieco czasu, ale warto go poświęcić by zbierać pochwały od znajomych i cieszyć podniebienie nowym smakiem. Do wszystkich szaszłyków potrzebne będą długie wykałaczki i folia aluminiowa.

Szaszłyki z kurczakiem
filety z kurczaka
papryka żółta i czerwona
cukinia 
sól, pieprz, zioła prowansalskie  

Kurczaka, paprykę i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki: kurczak, papryka żółta, kurczak, cukinia, kurczak, papryka czerwona, kurczak. Posypujemy przyprawami i zawijamy w folię. 

Szaszłyki z polędwicą 
polędwica
boczek surowy wędzony 
małe pieczarki
cebula
sól, pieprz, ostra papryka, majeranek 

Polędwicę, boczek i cebulę kroimy na kawałki. Pieczarki myjemy i jeśli jest taka potrzeba obieramy. Nabijamy na patyczki w kolejności: polędwica. pieczarka, boczek, cebula (powtórzyć). Doprawiamy i zawijamy w folię. 

Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem 
filety z kurczaka
boczek surowy wędzony
cukinia 
sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Filety, boczek i cukinię kroimy na kawałki. Nabijamy w kolejności: kurczak, cukinia, boczek, cukinia (powtórzyć i zakończyć kurczakiem). Doprawiamy i zawijamy w folię.

Każdorazowo mięso: kurczaka i polędwicę można też przygotować dzień wcześniej i doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz