niedziela, 23 grudnia 2012

Sernik gotowany z polewą czekoladową

Nie jestem fanka serników, ale ten uważam za genialny :)
1,2 kg sera śmietankowego lub tłustego
20 dag masła
300 g cukru
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (70 g lub 2x35g)
1/3 szklanki mleka
cukier waniliowy
herbatniki
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, pokojową. Ser zmielić dwa razy. Masło utrzeć mikserem, stopniowo dawać cukier, później żółtka i utrzeć. Dodać zmielony ser i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do większego garnka i zagotować cały czas mieszając, bo łatwo się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej.

Herbatniki pokruszyć na dno tortownicy. Na to wylać masę serową i odstawić do wystudzenia. Roztopić czekoladę w niewielkiej ilości mleka, polać sernik. Poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na całą noc.  Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jaki rozmiar blachy potrzeba do tego przepisu?
    Pozdrawiam :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica, której używam ma ok. 24 cm średnicy

      Usuń