piątek, 1 marca 2013

Cynamonove Love

Wiem, wiem - już po Walentynkach, ten tytuł nawiązuje do miłosnego święta, bo tu o miłość do cynamonu chodzi :) Uwielbiam go dodawać nie tylko do jabłek, choć tam ląduje najczęściej. Nie brakuje go w mojej kawie, czekoladzie na gorąco, a czasami nawet w herbacie.  Tym razem francuskie ciasteczka z cynamonem i cukrem. Przepyszne i proste. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki. Tam nazywa się "cynamonowe palmiery"



Składniki: 
gotowe ciasto francuskie  - 1 płat
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu

Cukier wymieszać z cynamonem, ciasto rozwinąć i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Wyznaczyć środek i złożyć z każdego brzegu do połowy. Posypać cukrem i znów złożyć, docisnąć. Posypać cukrem i  złożyć całe ciasto na pół. Pokroić na ok. 1 cm kawałki. Ułożyć na blaszce, zostawiając odległość między ciastkami, bo rosną całkiem spore. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 20 minut. W połowie przewrócić ciastka na drugą stronę. Można dodatkowo (jeśli zostanie nam mieszkanki cukru z cynamonem) oprószyć ciastka z każdej strony podczas pieczenia.

Dokładny opis zwijania ciasta jest na Moich Wypiekach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz