Reszta niedzielnego rosołu może być punktem wyjścia do wielu zup. Tym razem do kremu z marchewki z nutką indyjską i gotowanymi ziemniaczkami. Eksperyment uważam za udany :) Można też przygotować bulion specjalnie do tej zupy.
Składniki:
7 średnich marchewek
1 cebula
świeży imbir - ok. 3 cm.
2 litry rosołu
4 ziemniaki
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
sól, ostra papryka
młynek z kolorowym pieprzem
Marchewki obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać na dużej patelni i tam wrzucić pokrojone marchewki i cebulę. Imbir obrać, pokroić w plasterki i dodać do warzyw. Doprawić solą i ostrą papryką. Dusić na maśle ok. 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Marchew przełożyć do garnka, dolać ok. 1 litr rosołu i zagotować do miękkości marchewki. Ziemniaki włożyć do pozostałego rosołu i zagotować, dodając przyprawę garam masala. Ugotowane wyjąć. Zupę zmiksować na krem, jeśli jest zbyt gęsty dodać część rosołu od gotowania ziemniaków.
Ziemniaczki wyłożyć do miseczek, zalać zupą, posypać prażonymi pestkami dyni i słonecznika i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz