Smaczne danie na spotkanie z przyjaciółmi, do tego kieliszek białego wina, bagietka i jest przyjęcie :)
składniki:
12 muszli makaronowych
1 opakowanie mrożonego szpinaku
100 g wędzonego łososia w plastrach
1 łyżka śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sos:
duży kubek śmietany 18%
ser z niebieską pleśnią
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Muszle ugotować w osolonej wodzie, wyjąć i rozłożyć na dużym talerzu. Szpinak zredukować na oliwie, dodać pokrojonego w drobną kostkę łososia, łyżkę śmietany, sól i pieprz. Nadzieniem wypełnić muszle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: ser rozpuścić na patelni, dodać śmietanę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać wcześniej przygotowane muszle. Przykryć szczelnie folią aluminiową naczynie i zapiekać 15 minut w 170 stopniach. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz