sobota, 26 października 2013

Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Smaczne danie na spotkanie z przyjaciółmi, do tego kieliszek białego wina, bagietka i jest przyjęcie :)



składniki: 
12 muszli makaronowych
1 opakowanie mrożonego szpinaku 
100 g wędzonego łososia w plastrach 
1 łyżka śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz

sos:
duży kubek śmietany 18% 
ser z niebieską pleśnią 
2-3 ząbki czosnku 
sól, pieprz

Muszle ugotować w osolonej wodzie, wyjąć i rozłożyć na dużym talerzu. Szpinak zredukować na oliwie, dodać pokrojonego w drobną kostkę łososia, łyżkę śmietany, sól i pieprz. Nadzieniem wypełnić muszle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Przygotować sos: ser rozpuścić na patelni, dodać śmietanę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać wcześniej przygotowane muszle. Przykryć szczelnie folią aluminiową naczynie i zapiekać 15 minut w 170 stopniach. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz