niedziela, 12 maja 2013

Chrupiące bagietki

Genialne, na ciepło i zimno. Przepyszne, świeżutkie z masełkiem... Najlepsze bagietki na świecie :) Nie dlatego, że to ja je upiekłam (choć może troszkę też...), ale dlatego, że przepis jest genialny. A pochodzi oczywiście z ulubionych Moich Wypieków. Do oryginału wprowadziłam drobne modyfikacje: daję mniej mleka, wody i cukru. No i zawsze piekę na prawdziwych drożdżach. Zatem do dzieła :) 



Składniki na 4 bagietki: 
ok. 20g drożdży 
1szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej 

Z drożdży przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut. 
Zagotować mleko, dodać masło i cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Przelać do miski, dodać wodę i odstawić na ok. 10 minut. Dodać drożdże, sól i wymieszać. Dodawać po 1 szklance mąki i energicznie mieszać (ja używam miksera). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej, uprzednio wysmarowanej olejem miski. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto ostrożnie przełożyć na stolnicę. Pokroić na 4 części, uformować bagietki. Przenieść je na natłuszczoną blachę (ja używam specjalnej do pieczenia bagietek, ale nie ma konieczności), posypać mąką, naciąć i odstawić na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Na dno wstawić naczynie z wodą. Bagietki piec 20 minut. W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. 

Bagietki można posypać przed pieczeniem specjalną przyprawą do wypieku chleba firmy Kamis, tak zrobiłam ostatnio. Wyszło pysznie. 

Łódeczki z cukinii zapiekane z mielonym mięsem



Do przygotowania tego dania potrzebne będą: 

4 cukinie
40 dkg mielonego mięsa
20 dkg pieczarek
1 nieduża cebula
tłuszcz do smażenia 
przyprawy: majeranek, tymianek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka 

20 dkg żółtego sera startego na grubych oczkach

Cukinie umyć, odciąć końcówki, wydrążyć łyżeczką miąższ i odłożyć. Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę posiekać, miąższ z cukinii także pokroić. Wszystko przełożyć na patelnię, doprawić i podsmażyć z mielonym mięsem, aż odparuje woda. 
Łódeczki z cukinii zawinąć od spodu w folię aluminiową, każdą osobno. Nałożyć farsz. Posypać żółtym serem i zapiekać ok. 20 minut w 200 stopniach. Smacznego :) 

Do tego dania wyśmienity jest ryż w sosie czosnkowym na ciepło.