wtorek, 25 marca 2014

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Jeśli znudziły się Wam ziemniaki gotowane albo frytki to polecam ziemniaki pieczone z czosnkiem i masełkiem. Idealne jako dodatek do mięsa.



Do przygotowania potrzebne będą:
ziemniaki
czosnek
masło
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, każdy pokroić, ale nie do końca (jak na zdjęciu). Czosnek pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, które trzeba włożyć pomiędzy talarki ziemniaka. Na tak przygotowane ziemniaki kładziemy listek masła. Posypujemy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem. Można dodać zioła - wg uznania. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wkładamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia, smarując dodatkowo masłem ziemniaczki się bardziej przyrumienią. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz