wtorek, 22 lipca 2014

Chłodnik ogórkowy z łososiem i kaparami

Ufff jak gorąco... tak bardzo, że zupełnie odechciewa się jeść. Jedyne, co ostatnio lubię to chłodniki. Jest więc kolejny. Tym razem ogórkowy z wędzonym łososiem i kaparami. Mniaaaam. 


Składniki
2 zielone ogórki
koperek 
szczypiorek
duży kubek kefiru 
kilka plasterków wędzonego, surowego łososia 
łyżka kaparów
sok z cytryny
1 jogurt naturalny 
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy (można do lodówki). W tym czasie kroimy drobno łososia, skrapiamy cytryną, dodajemy posiekane kapary i też odstawiamy. Koperek i szczypiorek siekamy. Mieszamy z ogórkiem, dodajemy kefir, jogurt, przyprawy (sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę). Nakładamy do miseczek na wierzch kładziemy po 2 - 3 łyżki łososia z kaparami i już gotowe :) Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz