sobota, 12 lipca 2014

Karkówka w piwie

Bez zbędnego gadania, dla miłośników piwa i karkówki. Można mieć 2w1 i to w niebanalnym smaku, z dodatkiem miodu i musztardy.


Składniki
0,5 kg karkówki w kawałku
0,5 litra piwa
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
4 ząbki czosnku
mała cebula
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Mięso natrzeć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem i wstawić na noc do lodówki. W wysokim garnku rozgrzać olej, włożyć mięso obsmażyć z każdej strony na dużym ogniu. Dodać czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, miód, musztardę i zalać połową piwa. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 1-1,5h, odwracając od czasu do czasu i podlewając piwem. Mięso kroić na kawałki podawać polane sosem, np. z ziemniaczkami lub kaszą i ogórkiem małosolnym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz