niedziela, 3 sierpnia 2014

Gazpacho na upały

Już są! Słodkie, przepyszne, smakują słońcem: malinowe pomidory moje ulubione! Idealne do gazpacho, które na upały jest doskonałym pomysłem moim zdaniem.Wiem, że prawidłowo do środka dodaje się białe pieczywo. Moja wersja jest ciut inna: podana ze świeżo pieczoną bagietkę maczaną w oliwie z oliwek z czosnkiem. 



Składniki
1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonego ogórka 
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz

ser feta lub bałkański
pomidor bez skóry pokrojony w kostkę

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. Z papryki wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić. Ogórka obrać ze skóry i pokroić. Cebulę posiekać. Przygotowane warzywa zmiksować blenderem, doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. Schłodzić min. przez godzinę w lodówce.  Nałożyć do miseczek, udekorować feta i pomidorem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. 

Propozycja podania: z bagietką i oliwą z oliwek z czosnkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz