niedziela, 17 sierpnia 2014

Tagiatelle ze szpinakiem i szynką

Szpinak? Czemu nie :) Jest dobry zawsze, o każdej porze, a w połączeniu z makaronem - palce lizać. Dziś taki pomysł. 


Składniki
pół opakowania ciemnego makaronu tagiatelle (6 gniazdek)
świeży szpinak 250 g
ser ricotta (1 pudełko)
3 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek
szynka szwarcwaldzka (lub inna) 6 plastrów
sól, pieprz
kilka oliwek 
drobno tarty ser typu parmezan

Makaron ugotować, odlać wodę i wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, żeby się nie pokleił. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić opłukany szpinak, dodać pokrojony w plasterki czosnek, niewielką ilość soli i pieprz. Dusić na małym ogniu. Jak szpinak się zredukuje dodać ricottę i kilka minut dusić pod przykryciem wszystko razem. Szynkę pokroić na paski i podsmażyć na chrupko na oliwie. Oliwki pokroić na kółeczka. 
Przełożyć makaron na talerz, na to szpinak, później szynka, posypać serem i udekorować oliwkami. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz