piątek, 31 lipca 2015

Frykadelki

Małe kotleciki, smażone w głębokim tłuszczu - po prostu pyszne i już :)







Składniki (na okolo 20 - 25 sztuk)
50 dkg mielonego mięsa (łopatka)
25 dkg mielonej wołowiny
2 jajka
3 łyżki tartej bułki
5 łyżek mleka
ostra papryka
majeranek
czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz
przyprawa do dziczyzny  (deluxe z Lidla)

olej do smażenia
1 łyżka mąki

Mięso przyprawić ziołami najlepiej dzień wcześniej. Dodać jajka, tartą bułkę, mleko. Porządnie wymieszać. Robić małe kulki z mięsa, lekko spłaszczyć, otoczyć w mące i smażyć kilka minut przewracając co jakiś czas, aż będą rumiane. Smacznego :)

PS. Na zdjęciu propozycja podania z zapiekanymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz