Na niedzielny obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Danie, które prawie robi się samo. Filet z indyka w ziołach, otulony szynką szwarcwaldzką z kieszonkami wypełnionymi mozarellą. Soczysty tak, że nie sposób się mu oprzeć.
Składniki
700-800 g fileta z indyka
12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera mozarella
suszone zioła (u mnie mieszanka dalmatyńska)
pieprz świeżo mielony
rękaw do pieczenia
Jak zrobić?
Filet z indyka oczyścić, obsypać ziołami i pieprzem, naciąć kieszonki i wypełnić je plasterkami mozarelli. Nie solić! Szynka jest wystarczająco słona. Tak przygotowane mięso zawinąć ciasno w szynkę i włożyć do rękawa do pieczenia. Ciasno związać. Włożyć do lodówki. Kolejnego dnia (lub od razu, jeśli nie macie czasu)... rozgrzać piekarnik do 175 stopni, z termoobiegiem, góra-dół. Włożyć mięso i piec ok. 1h.
Mięso najlepiej przygotować wieczorem, na dzień przed planowaną degustacją.
Podpowiedź: w tym samym czasie co mięso w piekarniku można upiec ziemniaki w folii.
Podałam właśnie z ziemniaczkami, gotowaną brukselką i brokułem polanymi roztopionym masłem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz