niedziela, 6 listopada 2016

Filet z indyka otulony szynką szwarcwaldzką z mozarellą

Na niedzielny obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Danie, które prawie robi się samo. Filet z indyka w ziołach, otulony szynką szwarcwaldzką z kieszonkami wypełnionymi mozarellą. Soczysty tak, że nie sposób się mu oprzeć.



 Składniki
700-800 g fileta z indyka
12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera mozarella
suszone zioła (u mnie mieszanka dalmatyńska)
pieprz świeżo mielony

rękaw do pieczenia

Jak zrobić? 
Filet z indyka oczyścić, obsypać ziołami i pieprzem, naciąć kieszonki i wypełnić je plasterkami mozarelli. Nie solić! Szynka jest wystarczająco słona. Tak przygotowane mięso zawinąć ciasno w szynkę i włożyć do rękawa do pieczenia. Ciasno związać. Włożyć do lodówki. Kolejnego dnia (lub od razu, jeśli nie macie czasu)... rozgrzać piekarnik do 175 stopni, z termoobiegiem, góra-dół. Włożyć mięso i piec ok. 1h.

Mięso najlepiej przygotować wieczorem, na dzień przed planowaną degustacją.

Podpowiedź: w tym samym czasie co mięso w piekarniku można upiec ziemniaki w folii.

Podałam właśnie z ziemniaczkami, gotowaną brukselką i brokułem polanymi roztopionym masłem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz