Mój ulubiony tort? Dacquoise! Beza przełożona kremem - wszystko razem słodkie do bólu, ale przepyszny i zdecydowanie nie mogę się mu oprzeć. Dziś postanowiłam osłodzić sobie życie samym kremem z dodatkiem owoców, taki deser w pucharkach zdecydowanie poprawia humor w jesienne popołudnie. Robi się błyskawicznie :) Jak smakuje? Sprawdźcie sami.
Składniki
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki dobrej masy krówkowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
14 daktyli posiekanych
2 banany
200 g borówek
opcjonalnie: kakao do posypania
Jak zrobić?
Mascarpone dokładnie wymieszać z masą krówkową. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z powstałą wcześniej masą, dodać orzechy i daktyle. Przygotować kilka pucharków (u mnie pięć). Na dno wyłożyć dwie łyśki masy, na to pokrojonego w plasterki banana i przykryć masą. Na wierzchu ułożyć borówki. Opcjonalnie można oprószyć kakao. Schłodzić ok. 15 - 20 minut w lodówce i ... smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz