poniedziałek, 24 października 2016

Wołowina w curry, z warzywami i mlekiem kokosowym

Smaki rodem z kuchni azjatyckiej pociągały mnie od zawsze. Orientalne przyprawy, zapachy, którym nie sposób się oprzeć. Tak jest i tym razem. Gorąco polecam!





Składniki:
500 g wołowiny
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 cebule szalotki
1 cm świeżego imbiru
bardzo mała papryczka chili
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
świeżo mielony pieprz
opakowanie mrożonych warzyw chińskich (450 g)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sezam do posypania

Wołowinę pokroić w cienkie paseczki, dokładnie wymieszać z pastą curry i odłożyć minimum na godzinę. W wysokim garnku rozgrzać olej kokosowy, przełożyć mięso i smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 20 -30 min., dodając w trakcie pokrojoną drobno cebulę i pozostałe przyprawy. Po tym czasie, jak mięso będzie już miękkie, dodać mrożone warzywa i mleko kokosowe. Gotować jeszcze ok. 10 - 15 minut. Podawać z ryżem, posypane sezamem. Smacznego :)

PS. W innej wersji wołowinę można wymienić na filet z indyka :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz