wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb orkiszowy z ziarnami

Moja przygoda z tym chlebem zaczęła się ładnych kilka lat temu, trwała długo później była przerwa, a teraz z radością wróciłam do przepisu, który zmodyfikowałam na własne potrzeby np. zastępując mąkę pszenną orkiszową. Jego sekret polega na tym, że trzeba mieć zaczyn, najlepiej go od kogoś dostać. Jeśli nie macie zaczynu możecie zrobić chleb na zakwasie, albo spróbować upiec na drożdżach, a później odkładać kilka łyżek. To chleb ciężki, dość zbity i wilgotny.
Smacznego :)



Składniki
0,5 kg mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
siemię lniane, pestki słonecznika - razem 1 szklanka
1,5 łyżeczki soli

1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki letniej wody
zaczyn

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i zaczyn. Wyrobić chleb. Odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie ponownie wszystko wymieszać, odłożyć 2 łyżki do słoika (zaczyn), resztę przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki. Odstawić na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Piec 1h i 15 minut w 180 stopniach.

Płatki, siemię i słonecznik można dowolnie zastąpić suszonymi owocami, orzechami albo kminkiem - co kto lubi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz