poniedziałek, 15 maja 2017

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Sezon na rabarbar w pełni! Nie sposób z niego nie skorzystać. Szybkie kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, w sam raz na słoneczne dni, na piknik w lesie i spotkanie przy kawie. Polecam!
Przepis na małą, kwadratową blachę. Jeśli chcecie upiec w klasycznej wystarczy podwoić liczbę składników.


Kruche ciasto 
125 g twardego masła
1 pełna szklanka mąki krupczatki
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Rabarbar 
0,6 kg rabarbaru
4 łyżki cukru pudru

Budyń
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru

Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Połowę włożyć do zamrażalnika. Drugą połowę rozłożyć równomiernie w blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki.

W trakcie schładzania ciasta obrać rabarbar, pokroić na plasterki i wymieszać z cukrem pudrem. Odstawić.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałej ilości zimnego mleka rozpuścić budyń. Po zagotowaniu mleka dodać budyń i szybko wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na to budyń i na koniec zetrzeć pozostałe ciasto, wyjęte z zamrażalnika. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz